Boşanma, karı veya kocanın TMK’da ifade edilen sebeplerden birini gerekçe göstererek başvurduğu yargılama yolu neticesinde hakim hükmüyle evliliğin sona ermesidir.
Boşanma eşlerin sahip oldukları hukuki statüyü farklılaştıran, evlilik birliğini sonlandıran bir karar niteliğindedir ve eşlerin vefat etmesi , eşlerden birinin gaipliğine karar verilmesi , evlenmenin hükümsüz hale gelmesi vb. evliliğin sona erdiren nedenler arasında sayılmaktadır. Bu haller yeni TMK’ da açıkça sayılmıştır.https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.4721.pdf
Önceki Medeni Kanunumuz’da cinsiyetin değiştirilmesi de bu haller arasında sayılmaktaydı ancak yeni TMK’da cinsiyet değiştirmek için kural olarak evli olmama ön koşulu getirildiği için artık evliliği sona erdiren bir hal değildir.
Hukukumuzda birçok farklı şekilde tanımlanmaktadır. Boşanma, “Eşler hayatta olduğu sürece Medeni Kanun’da yer alan bir nedene dayanarak eşlerden birinin başvuracağı yargılama yolu neticesinde hakim hükmü ile evliliğin bitmesidir.
Başka bir takım yazarlar ise boşanmayı “Başvurulan inşai dava neticesinde çıkan hükümle beraber evlilik birliğinin son bulması” olarak tanımlarlar. Bir başka düşünceye göre ise “ evlilik birliğinin hakim hükmü sayesinde yok olduğu hallerden biri” şeklinde ifade edilebilir.
Son yıllardaki artış ile birlikte özellikle büyük şehirlerde açılan davaların büyük bir kısmını boşanma davaları oluşturuyor. Davalardaki bu artış ile birlikte boşanma, velayet, nafaka gibi konular en çok merak edilen hukuki konular arasına girmiş durumda. Yazımızda merak edilen konuları kısaca açıklamak adına müvekkiller tarafından sıklıkla sorulan sorulara yer verdik. Ancak hak kaybı yaşanmaması ve tarafların menfaatlerinin korunması bakımından hukuki sürecin alanında uzman bir avukat ile takip edilmesi her zaman yararınıza olacaktır. Detaylı bilgi edinebilmek için bir Bursa uzman boşanma davası avukatına danışınız.
Türk Medeni Kanunu’nda boşanma sebepleri genel ve özel olarak ikiye ayrılmaktadır.
-Genel sebep, evlilik birliğinin temelden sarsılması diğer adıyla şiddetli geçimsizliktir.https://www.ykhukuk.com.tr/hizmetlerimiz/aile-hukuku/
-Özel sebepler ise ;zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığıdır.
-Bu sebeplerden herhangi birine dayanarak dava açılabilir.
Bursa Boşnma Avukatı, Bursa Boşanm Huku
Bir Yorum Yazın