Dava takip masrafları ne kadar?

Bir dava açılırken başında dava harcı yatırılır. Bu harç miktarı davanın türüne konusuna göre farklılık göstermektedir. Bu miktar yasa ile düzenlenmiş olup her sene tekrar belirlenmektedir.

Bu harç dışında tebligat giderleri ile keşif, bilirkişi, tanık ücretlerini de içine alan gider avansı da ödenmektedir. Dava harcı ve gider avansı dava şartlarındandır.

Vekaleti nereden çıkartabilirim?

Vekaletname avukatların müvekkilleri adına işlem yapabilmelerine imkan tanıyan sözleşme ile kurulan aradaki yetkilendirmeyi gösteren belgedir. Noterde anlaşılan bedel ve şartlara göre düzenlenebilmektedir.

Dava açmazsam ne olur?

Haksızlığa uğradığını düşünen her vatandaş bu haksızlığın giderilmesini mahkemeye başvuru ile talep etme hakkına sahiptir. Bu güvence anayasa ile korunmaktadır.

Bu hakkı kullanmadan çekinme ciddi zararlara yol açabilmektedir. Çünkü hukukumuzda süreler çok önemlidir. Zamanaşımı ve hak düşürücü süreler işlemektedir.

Davalar ne kadar sürüyor?

Günümüz şartlarında kesin bir süre vermek mümkün değildir. Davanın türüne ve mahkemeye göre farklılık göstermektedir. Ancak sıkı takip ile süreç olabildiğince azalabilmektedir.

Neden avukat tutmak zorundayım?

Türk hukukunda avukat tutma zorunluluğu yoktur. Taraf ehliyeti olan herkes kendilerini temsil hakkı vardır.

Ancak her yerde olduğu gibi hukuki işlerde de uzmanlık gerektiren işlerin başında gelmektedir. Aksi halde, geri dönülemez ciddi hak kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle uzman avukatlarımızla görüşmenizi tavsiye ederiz.

Danışma ücretli midir?

Eğer sözleşmeli müvekkilimiz değilseniz, danışma ücretlidir.

Danışmanlık kapsamında verilen işbu hizmet genellikle büromuzda gerçekleştirilmektedir. Size ayrılan süre içerisinde tüm sorularınızı sorabilir, haklarınızı öğrenir ve hukuki sorununuza ilişkin bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ne kadar avukatlık ücreti ödemem gerekir?

Davanızı veya işinizi avukat aracılığıyla yürütmek için, o avukatla bir ücret sözleşmesi yapmanız önerilir. Avukatlık asgari ücretleri resmi tarifelerle düzenlenmiş olup, bu tarifelerde düzenlenen tutarlardan aşağı ücretle veya ücretsiz iş yapılamaz.

Avukatlık ücreti,  iki türdür; Birisi, taraflar arasında (avukat ve müvekkil arasında) serbestçe düzenlenen avukatlık ücret sözleşmesine göre ödenmesi gereken ücrettir. Bu tür sözleşmelerle belirlenen ücrette de yasal sınırlamalar bulunmaktadır. Serbest şekilde düzenlenen ücret sözleşmesiyle belirlenecek ücret, Asgari Ücret Tarifesinden az, dava değerinin %25 den çok olamaz.

İkincisi ise, Asgari Ücret Tarifesine göre ödenmesi gereken ücrettir. Bu tarife, her yıl, Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanır ve Adalet Bakanlığının onayından sonra Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girer. Taraflar arasında bir ücret sözleşmesi bulunmuyor ise avukat bu sözleşmeye göre ücret talep edebilir. Mahkemeler ve icra müdürlükleri vekalet ücretine hükmederlerken bu tarifeyi dikkate alırlar.

Avukatlık Yasası 164. Maddesine göre, dava sonunda, mahkeme kararında, Asgari Ücret Tarifesine göre karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir.

Ayrıca, hemen her baro tarafından, tavsiye niteliğinde olmak üzere bir ücret tarifesi hazırlanarak üyesi avukatlara duyurulmaktadır.

Hukuk Büromuz, Bursa Barosu tarafından belirlenen ücret tarifesini dikkate almaktadır.

Vekaletname nasıl çıkartılır, Vekalet verilirken nelere dikkat edilmelidir?

Bir avukata vekalet vermek için, nüfus cüzdanı  pasaport ya da sürücü belgesiyle  birlikte bizzat bir notere giderek, işinin niteliğine uygun vekaletname düzenletebilirsiniz. Yurt dışında bulunanlar konsolosluklarda vekaletname düzenletebilirler. Vekaletname düzenlenebilmesi için, ilgili avukata ait bilgilerin notere verilmesi gerekmektedir.

Genel vekaletname çıkartılırken, vekaletnamede, “Ahzu kabz, sulh ve ibra, davadan ve temyizden feragat, feragati ve davayı kabul, birlikte ve ayrı ayrı vekaleti ifa, davayı ıslah, tevkil, teşrik” gibi yetkilerin bulunması/bulunmaması gerektiği yönündeki talebinizi notere bildirmelisiniz. Bu yetkilerin bulunması avukatınızın işlerini kolaylaştıracaktır.

Boşanma, nafaka, tanıma ve tenfiz davaları gibi özel bir takım davalar için çıkartılacak vekaletnameler için özel yetki verilmesi ve iki adet fotoğraf gerekmektedir.

Şirketler adına düzenlenecek vekaletnamelerde imza sirküleri ve yetki belgesinin notere ibrazı gerekmektedir. Bir kişi, aynı vekaletname ile hem şirketi temsilen, hem kendisi için vekalet verebilir. Aynı şekilde birden çok kişiler de bir vekaletname ile aynı avukata vekalet verebilirler. Böylece, daha az vekalet harcı ödenmiş olur.

Vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin vergi numaralarını notere bildirmeleri zorunludur.

Niteliği bakımından tapuda işlem yapılmasını gerektiren sözleşme ve vekâletnameler, vasiyetname, mülkiyeti muhafaza kaydıyla satış, gayrimenkul satış vaadi, vakıf senedi, evlenme mukavelesi, evlat edinme ve tanıma, mirasın taksim sözleşmesi ile öteki yasalarda re’sen tanzimi öngörülen işlemlerin “düzenleme” şeklinde yapılması gerekir. Düzenleme şeklinde işlem bir tutanak halinde bizzat noter tarafından ilgilinin durumuna ve arzusuna göre düzenlenir.

Davamı açtım, mahkeme bana yardımcı olur mu?

Hukuki olmayan işlerde mahkeme çalışanları size yardımcı olacaklardır. Ancak hukuki konularda onlardan size danışmanlık yapmalarını beklememelisiniz.

Örneğin; Bir dilekçe teslim ederken yanında posta pulu vermeniz gerekip gerekmediğini husunda mahkeme çalışanlarından yardım alabilirsiniz.

Ancak dilekçenizin içeriği hakkında yorum yapamazlar, nasıl yazmanız gerektiğini size söylemezler.