MESLEK HASTALIĞI -İş Hukuku

İş kazaları ve meslek hastalıkları, çalışma hayatının en önemli sorun alanları arasındadır. Dünya genelinde milyonlarca insan iş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybetmiş ve halen insanlık büyük kayıplar vermeye devam etmektedir. Sanayileşmenin ilerlemesiyle beraber, hemen her işkolunda toksik maddeler ya da fiziksel etkenler nedeniyle çalışanlar, bedenen veya ruhen zarar görmekte ve hatta ölümler görülmektedir. Sanayileşmenin ilerlemesi ve yaygınlaşmasıyla bazı alanlarda daha fazla görülmekle beraber, hemen her işkolunda ortaya çıkan ve çalışanın mesleğinden ötürü maruz kaldığı etkenlerden dolayı sağlığının bedenen veya ruhen zarar görmesi şeklinde tanımlanabilen meslek hastalıkları ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de azımsanmayacak derecede karşılaşılmaktadır. İş sağlığı; bütün mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönlerden iyilik hallerini sürdürmeleri ve daha üst düzeylere çıkarılması, iş güvenliği; işçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacı ile güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken tedbirlerdir. Bursa işçi avukatı alanında hizmet vermekteyiz. İş sağlığı ve güvenliği ise çalışma hayatındaki sağlık sorunlarının tanımlanması ve çalışanın sağlığının korunmasına yönelik etkinliklerdir. İş hukukun temel ilkeleri arasında yer alan işçinin korunması ilkesi, işçilerin işverenden tarafından yalnızca alacakları bakımından korunması ile sınırlı değildir. Bu ilke işverenin önleyici politikalarla işçilerinin fiziki ve psikolojik açısından muhtemel zararlardan korumaya sağlaması bakımından da önemlidir. Meslek hastalıklarının azaltılmasına yönelik iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması işçiler, işverenler ve devlet açısından önemli sonuçlar ortaya koymaktadır. Kontrol yöntemleri doğru şekilde uygulandığında ve gerekli risk yönetimi çalışmaları yapıldığında işletmelerde meslek hastalıklarının önüne geçilebilecektir. Bu konuda işverene, çalışanlara ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarına büyük sorumluluk düşmektedir. Bu konularda Bursa’da işçi avukatı ile çalışmanız faydalı olacaktır.

Meslek hastalığının ele alındığı bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde meslek hastalığı kavramı üzerinde durularak meslek hastalığının tanımı ve unsurları incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümümde ise meslek hastalığı durumunda Sosyal Güvenlik Kurumunun sorumluluğu çerçevesinde meslek hastalığına yakalanan kişiye yapılacak yardımlar ve meslek hastalığına yakalanan kişinin işvereninin hukuki sorumluluğu incelenmiştir. Çalışmamızın tamamı pdf formatında eklenmiştir. Meslek hastalığı ve iş kazası gibi uzmanlık gerektiren durumlarda konun uzmanı bir Bursa işçi avukatı ile iletişime geçmeniz tavsiye ederiz.

Av. Muhammed TOPAL

[embeddoc url=”https://www.ykhukuk.com.tr/wp-content/uploads/2020/10/meslek-hastalığı-1.pdf” download=”all” viewer=”google” ]

 

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir